dijous, 21 d’abril del 2011

1.000 imatges de la història de Reus


ARNAVAT, Albert (dir.): 1.000 imatges de la història de Reus. Reus: Ajuntament de Reus, 2011.

1 comentaris:

Blogger Albert Arnavat ha dit...

1.000 imatges de la història de Reus

El llibre recull 1.000 documents gràfics de la història de la nostra ciutat, principalment fotografies, de més de 100 autors diferents. Una selecció d’entre les desenes de milers d’imatges consultades, per explicar allò que anomenem passat col·lectiu, allò que forma el nostre entorn vital, com a reusencs i com a catalans. Un petit tros de la història de la humanitat. Comença, ara fa 800.000 anys, amb els fòssils de mamut descoberts al barranc de la Boella i, si em permeten la broma, amb els cranis dels primers «reusencs» prehistòrics.
Pretén ser alguna cosa més que un recull de fotografies d’abans. Una col·lecció d’imatges és molt més que la suma dels documents gràfics que la formen, quan aquests han estat triats segons un criteri definit. Igual com passa amb les tessel·les d’un mosaic, que només mostren la seva imatge final quan estan totes juntes, i posades al seu lloc corresponent.
S’organitza en 11 capítols, que corresponen a les grans èpoques històriques que han marcat l'esdevenir de la ciutat i del país. Des de la prehistòria i l’època medieval, amb la formació de la ciutat, fins al modern Reus actual. Capítols en concordància amb els dels cinc volums de la Història General de Reus, de la qual n’és el complement visual imprescindible. I avui, en plena civilització de la imatge, més que mai, ja que si és cert que abans el prestigi cultural l’havien tingut els documents textuals més que els icònics, en l’actualitat, això ja ha canviat per sempre. I la imatge, ha esdevingut el valor cultural més poderós del nostre temps.
Cada capítol del llibre s’obre amb un breu text de síntesi històrica del període, redactat per reconeguts especialistes, que atorguen al llibre un major valor bibliogràfic. Ha estat un privilegi poder comptar amb la seva col·laboració.
No hi ha cap llibre, en l'extensa bibliografia local, que tingui el mateix plantejament que aquest. L’única excepció, és, en part, la ja fa anys exhaurida Història gràfica del Reus contemporani.
Així doncs, una història visual que abastés l'evolució de Reus, des dels orígens, fins als nostres dies, era ja inel·ludible. Calia elaborar una obra que es plantegés un recorregut gràfic global per la història de la ciutat. Que integrés les «descobertes» fotogràfiques dels darrers anys, amb les imatges que ja es poden considerar clàssiques en la iconografia local. I el resultat, és aquest llibre.
Un volum en el que he buscat convertir en protagonista el conjunt de la societat. He intentat copsar la vida qüotidiana per aproximar-nos al dia a dia dels reusencs, les seves palpitacions anònimes, al carrer o al lloc de treball. Hi veureu els nostres avis omplint el teatre del Centre Catòlic, esperant l’explosió del flax de magnesi. Hi veureu, anònims ciutadans que mai van pensar que la seves fotografies acabarien al mateix llibre que les d’Alfons XIII, Francesc Macià, el dictador Franco o Jordi Pujol. Des de la vibrant eufòria col·lectiva dels anys de la República, als terribles bombardejos sobre la població civil indefensa. Des de la grisor dels 40 anys de franquisme, amb les esquadres falangistes desfilant per una plaça de Prim atemorida, als instants emocionants de la transició democràtica... Fotografies d’impacte amb una poderosa càrrega emocional i sentimental. Hi trobareu l’ànima de Reus, fotografiada.
Les imatges han estat escollides en funció de la seva expressivitat i importància documental, intentant recrear l’ambient de cada època, l’escenari i els actors. He volgut fer la història gràfica de la gent sense història, més que no pas una història oficialista. I alhora, que també reflectís les grans personalitats internacionals –com Antoni Gaudí, Joan Prim, Marià Fortuny...– però també personatges com Joan Montseny o Gabriel Ferrater, l’actuació i l'obra dels quals traspassa l'àmbit local, i el nacional.

23 d’abril del 2011, a les 12:42  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici